Wat houdt een baan als financieel administratief medewerker in?
Lijkt een baan als financieel administratief medewerker je wat? En overweeg je het volgen tot een opleiding? Dan is het fijn om te weten wat deze baan nu precies inhoudt. Wat doe je iedere dag als financieel administratief medewerker? Welke taken behoren tot je pakket en wat voor mentaliteit heb je eigenlijk nodig om deze job goed te kunnen beoefenen? We vertellen het je graag.
Wat doet een financieel administratief medewerker
Nadat je als financieel administratief medewerker de nodige opleiding hebt afgerond, ga je van start op de administratie van een bedrijf of instelling. Hier houd je jezelf bezig met dagboeken en het controleren en bewerken van administraties. Dat zou dankzij jouw cijfermatig inzicht en je vaardigheid met boekhoudkundige software geen probleem moeten zijn. Mocht je bij een MKB-bedrijf werken is de kans groot dat je ook werkt met de invordering van facturen en het bewaken van betalingstermijnen.
Wat voor houding heb je nodig?
Als financieel administratief medewerker is een kritische houding een must. Je moet jezelf namelijk altijd afvragen of de informatie juist en volledig is. Daarnaast controleer je niet alleen je eigen werk, maar ook dat van anderen. Om zeker te zijn dat er geen foutjes ingeslopen zijn. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel is ook belangrijk. Je werkt namelijk grotendeels met vertrouwelijke bedrijfsinformatie en soms zelfs met gevoelige privégegevens. En dat maakt jou in deze functie niet alleen betrouwbaar en verantwoordelijk, maar ook integer en zorgvuldig.
Hoe ziet je dag eruit?
De dag van een financieel administratief medewerker ziet er vaak iedere keer weer anders uit. Toch kun je een aantal taken op meerdere momenten voorbij zien komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het controleren en bewerken van dagboeken, inkoop boeken, verkoopboeken, bankboeken en kasboeken. Ook verricht je regelmatig activiteiten voor zowel het debiteuren- als het crediteurenbeheer.
Daarnaast voer je stamgegevens in en bewerkt deze vervolgens. Je stelt facturen op en controleert ze. Je bewaak betalingstermijnen en onderneemt indien nodig actie voor invordering. Ook controleer je inkoopfacturen en kwaliteitsregistraties. En komt er een stukje beheer en controle van de urenregistratie en de administratie van kwantitatieve gegevens bij kijken.
Zoals je ziet zijn er genoeg taken die onder jouw verantwoordelijkheid vallen als je kiest voor zo’n baan. Hoe jouw uiteindelijke job eruit komt te zien is natuurlijk afhankelijk van het bedrijf waar je komt te werken en de kennis en vaardigheden die jij jezelf tijdens je opleiding eigen hebt gemaakt.