Vacatures in de foodsector, welke diploma’s heb ik nodig?

vacatures in de foodsector

In de voedselindustrie zijn er veel vacatures. En afhankelijk van de functie kunnen verschillende diploma’s vereist zijn. Hieronder vind je enkele veel voorkomende functies en de bijbehorende diploma’s die vaak worden gevraagd. Er staat ook een korte omschrijving van wat de functie inhoud en de werkzaamheden die erbij kunnen horen. Vacatures in de foodsector zijn er genoeg!

    Ben je op zoek naar food vacatures? Dan kan je kiezen uit veel verschillende functies. En ook op verschillende opleidingsniveaus. Er is voor iedereen plek in deze mooie branche!

    1. Voedingsmiddelentechnoloog

    Werkzaam met productontwikkeling, kwaliteitscontrole, en procesoptimalisatie in de productie van voedingsmiddelen. Je hebt dan vaak een leidinggevende functie en werkt met een team.

    Diploma: HBO of WO in de richting van Voedingsmiddelentechnologie of Levensmiddelentechnologie. De WO studie kan je volgen aan de Wageningen Universiteit (WUR).

    2. Quality Assurance Specialist

      Als Quality Assurance Specialist heb je een centrale rol in het borgen en verbeteren van kwaliteit. Je bent de spil tussen productie, R&D en leveranciers en zorgt ervoor dat systemen niet alleen kloppen op papier, maar ook in de praktijk worden nageleefd.

      Diploma: hbo- of wo-diploma, zoals Food Quality Management, Voedingsmiddelentechnologie of een vergelijkbare studie.

      3. Food Safety Specialist / Veiligheidsdeskundige

        Begeleiden van bedrijven bij het naleven van voedselveiligheidsnormen en wetgeving. Deze wetgeving is heel strikt. Er komt bij de productie van voedsel veel kijken als het gaat om hygiëne en voedselveiligheid.

        Diploma: HBO of WO in de richting van Voeding & Technologie, Bedrijfskunde met een specialisatie in voedselveiligheid, of een diploma in Veiligheidskunde.

        4. Operations Manager

          Als Operations Manager ben jij verantwoordelijk voor het aansturen van een inpakafdeling, waarbij je zorgt voor structuur, heldere communicatie, kennisdeling en procesoptimalisatie.

          Diploma en ervaring: Hbo werk- en denkniveau, bij voorkeur in levensmiddelentechnologie of (Technische) Bedrijfskunde. Ervaring met IFS, HACCP, GMP en ARBO-regelgeving.

          5. Logistiek medewerker / Supply Chain Manager

            Verantwoordelijk voor de logistiek van grondstoffen en producten binnen de foodproductie en distributie. Je bent minder direct met het voedsel zelf bezig, maar zit op kantoor om de goederenstroom te bewaken.

            Diploma: MBO of HBO in Logistiek, Bedrijfskunde of Supply Chain Management. Als manager heb je een Universitaire opleiding nodig. Maar natuurlijk kan je ook doorgroeien en met de juiste werkervaring op deze plek komen.

            6. Verkoop en marketing in de voedselindustrie

              Verantwoordelijk voor het ontwikkelen van strategieën om voedselproducten te verkopen, of het beheren van klantrelaties. Je zit op kantoor en hebt veel contact met klanten. Je kan soms ook het hele land door rijden om klanten te bezoeken. En vaak heb je ook internationale klanten en reis je veel naar het buitenland.

              Diploma: HBO in Marketing, Bedrijfskunde, Commerciële Economie met een focus op de voedselindustrie.


              LEES OOK: Foodtruck starten? Dit wil je hebben om burgers te maken

              EN Wat moet er in mijn CV staan? Tips voor een goed CV


              Andere functies in de foodsector

              Natuurlijk zijn er ook andere functies in de foodsector, die niet direct gerelateerd zijn aan ‘food’. Denk aan Finance, HR, IT en recruitment. Ook voor productie werkzaamheden heb je vaak niet een speciaal diploma nodig in de food. Bedrijven geven dan zelf een interne opleiding, die specifiek voor hun productielijn van toepassing is. Verder kunnen nog allerlei andere specialisten in de foodsector werken, zoals een kok of een diëtist. 

              Vacatures in de foodsector en cursussen

              De vereiste diploma’s kunnen sterk variëren afhankelijk van de functie en het specifieke bedrijf. Er zijn ook verschillende aanvullende opleidingen en cursussen. Denk aan HACCP, voedselveiligheid en productontwikkeling. Deze zijn ook vaak vereist of aanbevolen in de food industrie.

              Zoek je naar vacatures in de foodsector? Kijk dan eens op Yor-in.

              Foto door Malidate Van via Pexels.com.

              Geef een reactie

              Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

              This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.