door: Vivienne Westerhoud.
Kerstkaarten sturen aan al je collega’s en dan lekker een paar dagen vrij. Met kerst en oud en nieuw. Heerlijk even genieten van rust, familie en vrienden. Even verlost van je werk, je baas en je collega’s. Er zijn gelukkig genoeg mensen die erg tevreden zijn over hun werk. Fulltime of parttime werk. Zij zijn blij met de meeste collega’s en oké of zelfs gelukkig met hun baas. Maar er zijn ook volwassen mensen die zich op de werkvloer gepest voelen. Er is de laatste jaren veel te doen geweest over pesten op scholen. En uit onderzoek blijkt dat we het net als op het schoolplein vroeger, nu massaal nog eens dunnetjes overdoen op de werkvloer. Maar liefst 17% van de werkenden in Nederland voelt zich gepest op de werkvloer. We zijn gewend om de mensen die last hebben van pestkoppen slachtoffers te noemen. Maar daarmee maken wij die mensen weerloos en kleiner dan ze zijn. Dat helpt hen niet. Er is iets veel beters wat slachtoffers juist zelf kunnen doen om pesten te voorkomen!
Pesten stopt niet door verzet
Ik weet dat het een gevaarlijk onderwerp is. Want kom niet aan slachtoffers, die hebben het al moeilijk genoeg. Die zijn al zielig genoeg. Maar halen we juist niet de kracht weg bij die mensen door hen het label van slachtoffer te geven. En houden we daarmee juist niet de problemen in stand? Op de werkvloer heerst geen oorlog. In principe moeten wij daar allemaal veilig kunnen zijn. Als dat niet zo is, zouden alle partijen hand in eigen boezem moeten steken. Zowel degenen die gepest worden als de pestkoppen. Het klinkt hard, maar ik wil je graag een voorbeeld geven van een meisje van tien. Mijn dochter zat in groep 6 toen zij ernstig gepest werd op school. Het duurde even voordat ze het mij vertelde. Zij werd buitengesloten door een groepje meisjes en stond er alleen voor in de klas. Daarbij waren er twee jongens die haar pestten en zelfs na schooltijd schopten en sloegen. Mijn hart brak toen ik het hoorde. Mijn eerste neiging was om de leerkracht te vragen het te laten stoppen. En ik sprak ook met de ouders van de kinderen. En met de kinderen zelf. Niets hielp. Hoe wij ons er ook tegen verzetten, het pesten stopte niet. Ik maakte me veel zorgen over mijn dochter. Zij voelde zich alleen en verdrietig. Het was een vreselijke tijd. En toch leerde zij iets bijzonders, waar zij haar hele leven profijt van zal hebben.
Inzicht en compassie veranderen je wereld
Ik sprak in die tijd veel met mijn dochter over wat er op school gebeurde. Door situaties te analyseren, kwamen we er samen achter dat ook de andere kinderen erg onzeker waren. De meisjes roddelden met elkaar en ook onderling. Niemand durfde blijkbaar eerlijk haar mening te uiten tegen de persoon waar het over ging. Was dat een vriendschap waar mijn dochter naar verlangde? Nee. Het relativeerde de situatie. Zij vond het minder erg dat zij er niet helemaal bij hoorde. De jongens werden vaak vervelend en boos als mijn dochter een discussie met hen aanging. Ik sprak toen twee dingen met mijn dochter af, die zij geweldig goed in praktijk bracht:
1. Zij deed niet meer mee aan roddelen, ook al wist ze dat anderen dat wel deden
2. Zij ging discussie met de jongens uit de weg en gaf hen in plaats daarvan elke dag een compliment.
Ik ben nog steeds trots op mijn dochter dat zij geweigerd heeft om het slachtoffer te zijn. Het moest van diep komen, maar uiteindelijk was er alleen liefde voor nodig om haar probleem op te lossen. Elke roddeltante en elke pestkop is namelijk gevoelig voor liefde, aandacht en waardering. Want daaraan hebben zij ernstig te kort. Zoveel tekort dat zij er vervelend van worden. Dat legde ik ook mijn dochter uit. Het maakte van de dader ook een slachtoffer. En er gebeurde een wonder. Na een paar dagen al, werd zij niet meer gepest. En niet meer geschopt. Zij gaf de jongens elke dag een klein compliment en na een tijdje had zij het tegenovergestelde bereikt met deze knullen. Zij droegen haar op handen! En bij de meisjes kwamen openingen, doordat iedereen het roddelen wel eens zat wordt. Ze kon na een tijdje met iedereen wel aardig opschieten. Zij kreeg veel meer zelfvertrouwen. En dat hielp haar deze moeilijke periode te overwinnen. Want ze voelde zich nog wel vaak alleen en anders. Ik voorspelde haar dat zij op de middelbare school vast haar ware hartsvriendinnen zou vinden. En dat gebeurde ook. Het is een superleuk groepje slimme, mooie meiden die precies weten wat zij willen. Zij kwamen uit de hemel vallen voor haar.
Kerstkaarten sturen naar jouw collega’s inclusief de pestkop
Ik hoop dat dit verhaal een inspiratie kan zijn voor anderen. Ook op de werkvloer. En als je jouw kerstkaarten verstuurt dit jaar -bijvoorbeeld via Kaartwereld.nl, som daarin dan eens alle positieve dingen op die jij kunt bedenken over je collega’s. En bedank hen voor de fijne samenwerking. Besteed daarbij extra aandacht aan de kaart voor die ene vervelende pestkop. Heb compassie met hem of haar. Want wat je aandacht geeft groeit. Laat dit positieve bericht het begin zijn van een nieuwe, vredige start. Geloof in je eigen kracht. En laat het groeien. Alles komt goed als je er goed over denkt. En praat. En handelt.