door: Danny, onze bitcoin specialist.
De hele dag lekker niksen in de sofa en je computer het harde werk laten doen. Klinkt als een fabeltje? Niet helemaal, want voor een aantal succesvolle cryptominers is het de dagelijkse realiteit. Wil je zelf geld verdienen door bitcoins te minen? Lees dan zeker eerst deze tips, want het is lang niet zo eenvoudig als het lijkt. Er is een dikke kans dat je toch gewoon kiest voor een andere droombaan.
# 1. Haal de juiste hardware in huis
Om bitcoins te minen moet je computer codes kraken. En daarvoor heb je de juiste hardware nodig. In principe staat of valt alles met de grafische kaart. Met een goede gamingcomputer kan je dan ook al snel wat cryptomunten delven. Als hobbyist lukt dat nog net wel, maar als je het een beetje professioneel wil doen heb je betere hardware nodig. Daarvoor komen we automatisch uit bij de zogenaamde ASIC’s die speciaal werden ontworpen voor het minen van bitcoins. Zo’n ASIC’s kosten al snel honderden of zelfs duizenden euro’s en je moet er al flink wat in huis halen indien je over voldoende rekenkracht wil beschikken. Investeren luidt met andere woorden de boodschap. Zeker omdat je ook de voeding van je pc sterk moet opdrijven om al die rekenkracht van energie te voorzien.
# 2. Zorg dat je over goedkope energie beschikt
Achter de rekenkracht van dergelijke ASIC’s gaat er een groot energieverbruik verscholen. En dat voel je uiteraard op jouw energierekening. Dat noopt niet alleen aan je winstmarge, maar aan de huidige hoge Nederlandse energietarieven is het zelfs gewoon verlieslatend. Daarom maken sommige miners gebruik van gratis energie die bijvoorbeeld afkomstig is van hun zonnepanelen of windmolen in de tuin. Ook dan zijn de marges vrij klein, want dergelijke opwekkers hebben natuurlijk ook weer een hoog prijskaartje. Zeker nu het nog steeds mogelijk is om de energieoverschotten te salderen en een terugleververgoeding te ontvangen, blijken dat op zich toch wel rendabelere opties te zijn. Maar vanaf 2023 zou daar misschien wel verandering in kunnen komen, omdat die vergoedingen dan misschien omlaag gaan.
# 3. Verhuis je miningcomputer naar het buitenland
Wil je niet afwachten tot de salderingsregeling komt te vervallen? Dan is het buitenland de oplossing. Niet naar Duitsland, want daar zijn ze zo streng. En ook niet naar Chili, want daar doen ze zo eng. Waar dan wel? China, bijvoorbeeld. Door de lage energiekosten bedragen de winstmarges er zo’n 200%. Is China jou te druk? Dan is ook IJsland een optie, waar de energieprijzen heel laag zijn door de onuitputbare thermische energiebronnen. Het koude weer en het moeilijk taaltje krijg je er dan wel gratis bij. Vooral dat eerste heeft wel nog een belangrijk voordeel, want de buitentemperaturen kan je gebruiken om je hardware te koelen.
# 4. Kies de juiste wallet
Nu heb je al goedkope energie en de juiste hardware. Het enige wat je nu nog nodig hebt? Dat is een cryptowallet waarop je je cryptomunten bewaart. Een fysieke wallet krijgt de voorkeur, omdat internetcriminelen natuurlijk voortdurend online hun slachtoffers zoeken. Vergeet die cryptowallet dan niet op een veilige plek te bewaren. Een goede kluis mag daarom zeker niet ontbreken.
Toch maar geen bitcoins minen?
Even van negen tot vijf bitcoins minen en genieten vanuit je sofa? Zo eenvoudig is het in Nederland niet. Je hebt per slot van rekening al wel wat startkapitaal nodig en bovendien verhuis je maar best naar het koude IJsland of het drukke China. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Zo kan je misschien wel investeren via de Trader Bitcoinrobot, zelf speculeren op de cryptomarkt of gewoon je droombaan zoeken!