Nergens ter wereld wordt zoveel parttime gewerkt als in Nederland. Waar het in de EU gemiddeld om een op de vijf mensen gaat, liggen de cijfers in ons land een stuk hoger. Maar liefst meer dan een kwart van de mannen heeft een deeltijdfunctie, en ruim driekwart van de vrouwen. Het is de afgelopen jaren steeds populairder geworden bovendien. Doordat steeds meer mensen liever meer vrije tijd hebben, dan meer geld. Ook thuiswerken was al in opmars de laatste jaren. Werken vanuit huis is het laatste jaar door Corona voor veel mensen gewoon geworden. Misschien is het tijd voor de verbouwing van je huis, om een thuiskantoor te maken voor je jezelf?
In 2020 fors meer verbouwingen
De afgelopen jaren kozen mensen er massaal voor hun woning te verbouwen. Enerzijds om deze te verduurzamen. Anderzijds omdat er bijvoorbeeld meer ruimte nodig was door gezinsuitbreiding of voor een thuiskantoor, maar daar geen ruimte voor was. Door het kleine aanbod en de hoge prijzen was het voor veel mensen onmogelijk binnen budget een passende woning te vinden. Sinds de coronacrisis brengen mensen bovendien ook nog eens veel meer tijd thuis door, en is er grotere drang de woning weer te laten voldoen aan de huidige woonwensen.
Woningverbouwingen worden vaak bekostigd door de hypotheek te verhogen. Maar dit is niet altijd mogelijk, omdat bijvoorbeeld niet een hoger bedrag dan de aankoopwaarde van een woning aan hypotheek geleend kan worden en de leeneisen aangescherpt zijn. Is dat het geval? Dan kun je vaak wel een lening aanvragen voor de verbouwing.
Voorbereiding op een verbouwing
Wil je ook gaan verbouwen omdat je huidige woning niet meer voldoet aan je wensen? Dan begint het met een oriëntatie op de mogelijke kosten. Kijk welke werkzaamheden je uit wil laten voeren, en vraag meerdere offertes om de prijzen goed te kunnen vergelijken. Vervolgens is het de tijd om jezelf de vraag te stellen: Hoeveel kan ik lenen? Het maximale bedrag dat je kunt lenen bepaalt immers het verbouwingsbudget, en is afhankelijk van onder andere je dienstverband en inkomen, persoonlijke (gezins)situatie, woonsituatie en -lasten en andere verplichtingen zoals alimentatie of andere leningen. Omdat je een verbouwing vaak in fases uitvoert en je het geldbedrag van een lening vaak niet in een keer nodig hebt, is een doorlopend krediet erg geschikt om een verbouwing mee te bekostigen.
Is de aanvraag van een lening goedgekeurd, dan kan je met de aannemer afspreken wanneer de verbouwing zal starten. Omdat veel aannemers en klussers omkomen in het werk momenteel kan het zijn dat je enige tijd moet wachten, maar je woning wordt dan uiteindelijk wel weer helemaal naar wens!