Als je een bedrijfsongeval hebt gehad tijdens het werk, ook al is dat een auto-ongeluk, dan is jouw werkgever daar aansprakelijk voor. Deze is daarvoor als het goed is verzekerd. Heb jij letselschade opgelopen onder werktijd, waardoor je tijdelijk of langdurig (deels) arbeidsongeschikt bent geworden? Je kunt dan jouw werkgever aansprakelijk stellen voor de schade. Laat je goed informeren in zo’n geval en ga ervan uit dat je zelf aan de bel moet trekken.
Zoek juridische hulp
Er kunnen altijd ongelukken gebeuren als je pech hebt en zeker als je gevaarlijk werk doet. Als dit gebeurt tijdens werktijd ligt de verantwoordelijkheid in veel gevallen bij de werkgever. Verzekeringen en werkgevers zullen altijd proberen onder deze aansprakelijkheid en schadevergoeding uit te komen. Het is daarom goed om een jurist aan te trekken om je daarbij te helpen. Letselschade claimen is een vak apart. Want er moet uitgezocht worden wie juridisch schuldig is aan de schade.
Bedrijfsongeval of eigen schuld?
In alle beroepen kan een bedrijfsongeval zich voordoen. In de bouw en de industrie komen ze het vaakst voor. Maar niet alleen voor een ongeval tijdens je werk kun je als werknemer letselschade lijden. Het kan ook gebeuren doordat je een burn-out of andere beroepsziekte oploopt. Deze doen zich geleidelijk aan voor door de werkomstandigheden. Ook schade aan goederen, aantasting van de eerbaarheid of letselschade door bijvoorbeeld een collega of zelfs door eigen schuld, kan verhaald worden. Daarbij is het wel belangrijk om vast te stellen of er sprake is van aantoonbare opzet of roekeloosheid. Want daarvoor is de werkgever niet verantwoordelijk.
Zorgplicht van bedrijven
Werkgevers hebben veel verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun werknemers. Werkgevers zijn dus verantwoordelijk voor schade die ontstaat op de werkvloer. Steeds meer werkgevers hebben daarom een uitgebreid veiligheidsprotocol. Daarin staan de veiligheidsvoorschriften en ook de manier waarop werknemers daarin getraind worden. Veiligheidsmaatregelen, instructies en ook controle op de naleving ervan, zijn taken die de werkgever serieus moet nemen. Dit is de zogenaamde ‘zorgplicht’ van werkgevers. Als een werkgever zijn zorgplicht is nagekomen en een werknemer wijkt daar roekeloos vanaf, dan kan aantoonbare opzet verweten worden. In dat geval is de werkgever niet aansprakelijk voor schade die ontstaat.