Energiezuinige werkplek
Doorgaans besteedt een Nederlander meer tijd op het werk dan thuis. Je kan dan wel een energiezuinig huis hebben, maar wie echt energiebewust wil leven, moet ook denken aan zijn werkplek. Om energiezuinige werkplekken te bevorderen, heeft de overheid verplicht dat álle kantoorpanden vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Nu heeft nog een ruime meerderheid energielabel D of meer. Wij geven je graag wat advies voor een energiezuinige werkplek. Hoe pak je dat aan?
Tip 1: Géén stand-by
’s Avonds naar huis na een lange dag op kantoor? Computer uit! Dus niet in slaapstand! Hetzelfde geldt voor tv’s, koffiemachine, enzovoorts. Door een eenvoudig “huishoudelijk reglement” in te voeren, gaat je energieverbruik vanzelf omlaag. Wen jezelf dus aan om alle elektrische apparaten ’s avonds uit te schakelen. Easy as that!
Lees hier meer tips over energie besparen op elektrische apparaten.
Tip 2: LED verlichting
Op kantoor brandt het licht vaak hele dagen lang. En verlichting verbruikt dan veel energie. Vervang halogeenverlichting dus door LED-verlichting. Ook voor grote kantoorpanden is dit mogelijk, aangezien er tegenwoordig ook TL verlichting met LED techniek bestaat. Voor ieder kantoor bestaat er een energiezuinige lichtoptie!
Tip 3: Deur dicht!
Ook wanneer je in een kantoorverzamelgebouw zit waar meerdere bedrijfjes hun voordeur aan een gezamenlijke hal hebben. Die gezamenlijke hal wordt vaak niet zo (aangenaam) verwarmd als je kantoor, en daarom is het belangrijk om jouw voordeur gesloten te houden. Zo kan de warmte niet richting de hal vervliegen. Zonde van de stookkosten!
Tip 4: Isoleer
Het klinkt als een hoop werk: je pand isoleren. En toch is het dat helemaal niet. Want al met simpele aanpassingen als tocht-strips bijvoorbeeld, kun je jouw kantoorpand eenvoudig energievriendelijker maken. Goed voor milieu én portemonnee!