Ondernemersdroom waarmaken? Start in januari 2019!

ondernemersdroomJe werkt in loondienst of zit misschien tussen twee banen in. En je hebt een droom. Je wilt zelfstandig ondernemer worden. Wat is ervoor nodig om die ondernemersdroom waar te maken? Waar moet je aan denken? Welke financiële gevolgen heeft het voor jou en je gezin? De stap is gemakkelijk gezet. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en vraagt een btw-nummer aan bij de belastingdienst. En dan? Hoe pak je kansen en hoe kom je aan geld? Er zijn veel vragen waar je in je droom misschien nog geen antwoord op weet. Daarom is het belangrijk om wakkere keuzes te maken en je goed te laten informeren.

Ondernemersdroom en de praktijk

In de dromen die je hebt over het ondernemerschap, komen waarschijnlijk weinig scenes voor, waarin je de boekhouding in orde maakt, een financieringsplan schrijft of een belastingbetaling doet. En toch zijn dat belangrijke zaken, waarmee jouw droom valt of staat. Ja, je kunt gemakkelijk een eigen bedrijf starten. Maar een levensvatbaar bedrijf opzetten en runnen, vergt vaak meer inzet en kennis dan je van tevoren kunt bedenken. En dan nog is het een reis, die je bereid moet zijn om te maken. Want er zullen altijd onverwachte dingen gebeuren. Dingen die je moet regelen, die je van je core business afhouden. En het is de reis meer dan waard. Zorg wel dat je vooraf een goede begroting maakt. Vul een bedrijfsplan in en probeer realistisch te blijven. Neem een goede boekhouder in de arm en verdiep je zelf ook in de regels van de belastingdienst en andere wetgeving voor jouw dienst of product.

Geen baas, maar klant is koning

In jouw ondernemersdroom zie je waarschijnlijk een vrij leven voor je. Je hoeft immers niet meer te werken voor je baas. Je kunt je tijd zelf indelen en bent nu zelf de baas. Of toch niet? Dat hangt ervan af hoe je jouw bedrijf inricht. Neem je personeel aan? Dan beperk je jezelf al deels in je vrijheid. En je klanten bepalen ook voor een groot deel hoe jouw werkdag eruit gaat zien. Denk daar ook over na, voordat je de stap zet. Jouw nieuwe ‘baas’ worden jouw klanten en het personeel dat je aanneemt. Die verwachten dat jij hen als een ‘koning’ behandelt. Dat is vaak leuk en soms makkelijk. Maar je zult ook in staat moeten zijn om problemen op te lossen. Je kunt -naast de producten die je wilt verkopen- alvast nadenken over de mate van service die je wilt leveren. Welke kwaliteit wil je bieden? Niet goed, geld terug? En over welke vaardigheden moeten jouw medewerkers beschikken. Schrijf het allemaal op voordat je start.

Ondernemen en geld

Als jouw ondernemersdroom zich nog in je hoofd afspeelt, zie je waarschijnlijk een financieel vrij leven voor je. Geld in overvloed en een leven zonder zorgen. Natuurlijk is het mogelijk om het grote schip met geld binnen te slepen. Maar de realiteit is dat tachtig procent van de ondernemers geen pensioen heeft opgebouwd. Gewoon omdat daar geen geld voor was. Ik noem maar een voorbeeld. Reken ook goed uit hoeveel kosten er komen kijken voordat een product bij jouw klant in huis is. Inkoop, vervoer, opslag, marketing, verkoop, websites, porto en retour. Om maar wat te noemen. Dit heeft invloed op de prijs die je vraagt aan de klant. En dat bepaalt ook welk soort klanten je aan kunt trekken. Ga je voor grote hoeveelheden, of wil je exclusiviteit? Geld lenen bij banken is vaak lastig. Er moet een goed plan liggen en zij hebben graag dat je eigen geld meeneemt. Een privé lening voor zelfstandige ondernemers is al helemaal lastig bij een bank. Gelukkig zijn er ook andere instanties voor kredieten, die dat gat opvullen. Als ondernemer moet je jezelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat is voor de meeste kleine ondernemers veel te duur. Daarom is er het collectieve broodfonds opgericht.

Een reactie

  1. Goed artikel! Het is ook zeker een aanrader om goed te kijken bij wie je een lening afsluit en dat je niet dieper in de schulden komt te zitten. Gr. Felix

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.