Productiebedrijf
beginnen*
Naast de normale lijst van tips voor het starten van een eigen zaak, kom je bij het opzetten van een productiebedrijf wat extra stappen tegen. Een ZZP-er of freelancer die diensten verkoopt kan vaak makkelijk starten zonder veel kapitaal en zonder vastgoed. Maar zodra je een productiebedrijf begint loop je tegen veel andere uitdagingen aan.
Marktonderzoek is belangrijker
Omdat je bij een fysiek product veel meer kosten maakt dan bij een dienst, is het belangrijker om vooraf een goed marktonderzoek te doen. Is er behoefte aan het product dat je wil gaan maken? En zijn mensen bereid de prijs te betalen, die voor jou de kosten gaan dekken? En als je alle kosten optelt, hoe snel kan je dan winst gaan maken? Dat zijn vragen die je beantwoord wil zien voordat je gaat investeren.
Productontwikkeling op kleine schaal
Ontwikkel eerst jouw product zover mogelijk door, voordat je een hele fabriek gaat optuigen. De kosten lopen sowieso al ver voor de baten uit. Daarom wil je voordat je gaat investeren in een grootschalige productie eerst het ideale prototype vormgeven. Of het nu om food of andere producten gaat. De productontwikkeling is één van de belangrijkste stappen, die je vroeg in je ondernemersreis wil afronden. Hoe verder je daarmee bent, hoe groter de kans dat je financiering kan vinden.
Waar haal je grondstoffen vandaan? Ontwerp de keten!
Er worden steeds meer eisen gesteld aan de grondstoffen van producten. Zijn ze duurzaam? Zijn ze gemaakt of gewonnen zonder menselijk of dierlijk leed? Zorg dat de gehele productieketen helder is. Waar ga je de grondstoffen vandaan halen? En op welke manier hebben die effect op de duurzaamheid en de kwaliteit van jouw uiteindelijke product?
Waar wil je de fabriek neerzetten? Of besteed je de productie eerst uit?
Een eigen fabriek starten is misschien in het begin van jouw ondernemersreis nog niet de beste stap. Kan je voor de opstart eerst de productie uit handen geven? Of wil je dat niet? Wil je in Nederland een productiebedrijf beginnen? Wat doet dat met de prijs van het eindproduct? Nederland is een duur land voor productie. Moet je uitwijken naar goedkopere loon landen? En hoe kan je dan goede werkomstandigheden tijdens de productie garanderen? Neem dan zeker de gehele productieketen goed onder de loep!
Hoe ga je het transport regelen?
Produceer je buiten Nederland en wil je wel op de Nederlandse markt verkopen? Vanuit Azië of Afrika moet je transport kosten én het milieu effect meerekenen. Zoek je het dichterbij in Europa of Turkije? Dan heb je goed transport over land nodig. Vraag daarvoor een offerte aan bij een partij als Melislogistics. Zij vervoeren zowel food als andere producten.
Financiering regelen
Een product op de markt brengen vraagt om veel geld. Alleen goede ideeën met een stevig ondernemingsplan komen in aanmerking voor financiering. Dat kan zijn via een bank of met private investors. Ook crowdfunding komt steeds vaker voor. Je kan dan kiezen voor een lening, een investering of een vorm waarin je alvast producten verkoopt, voordat je ze gemaakt hebt. Het is belangrijk om de alle kosten goed door te rekenen, zodat je een realistische verkoopprijs kan vaststellen.
Regelgeving, energie en hoge lonen
In Nederland een productiebedrijf beginnen wordt steeds lastiger. Behalve strenge regelgeving van overheid, provincie en gemeenten, hoor je steeds vaker dat er geen energie beschikbaar is op bedrijventerreinen. Door netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet is het voor veel fabrieken op dit moment best onzeker of er energie beschikbaar zal zijn. Bovendien zijn de lonen in Nederland hoger dan bijvoorbeeld in Polen of Portugal. Daarom kiezen veel producenten een productiebedrijf in het buitenland. Maak echter niet de vergissing om concessies te doen aan duurzaamheid. Dat vindt de Nederlandse consument in toenemende mate een belangrijke voorwaarde voor een aankoop.
Foto door Pixabay via Pexels.com. * wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over!