Flexibel werken vindt bijna elke werknemer in Nederland fijn. Dat kan op verschillende manieren. Een werkgever die bijvoorbeeld deeltijd werk mogelijk maakt, heeft een goede kans om gekwalificeerde kandidaten te vinden, zoals moeders die anders thuis zouden blijven bij de kinderen. Er zitten nog steeds hoogopgeleide vrouwen thuis, omdat zij het belangrijk vinden om hun kinderen zelf op te voeden. Vooral echtparen met een hoge opleiding nemen vaker genoegen met slechts één inkomen. Omdat die ene partner voldoende verdient om van rond te komen en de kinderen dan ook de aandacht krijgen die zij verdienen. Bedrijven waar ‘werken onafhankelijk van tijd en plaats’ mogelijk is, kunnen vaak beter aan goed personeel komen, dan werkgevers die strakker vasthouden aan een fulltime aanwezigheidsverplichting. Om meer vrijheid te hebben in werktijden, starten ook steeds meer vrouwen voor zichzelf als ZZP-er.
Flexibel werken
Jaren geleden, rond 2008 voerde ik een lobby in Den Haag om flexibel werken op de kaart te zetten. De regering wilde vooral hoger opgeleide vrouwen stimuleren om meer te werken. Om uit te zoeken wat de motivatie van deze vrouwen is, raadde ik hen aan om kwalitatief onderzoek te doen naar beweegredenen van deze vrouwen om te kiezen voor thuisblijven of werken buiten de deur. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Raad voor Werk en Inkomen en wat bleek? Vrouwen willen wel werken, zolang er voldoende flexibiliteit geboden wordt om er ook te kunnen zijn voor hun gezin. Veel bedrijven maakten sindsdien ruimte voor deze groep werknemers, die wij voor onze economie zo hard nodig hebben. Maar nog steeds worstelen moeders met de combinatie van werk en zorg. En nog steeds is flexibel werken niet in elk bedrijf een vanzelfsprekendheid.
Zelfstandig ondernemen
Veel vrouwen, die niet de juiste werkkring konden vinden om werk en zorg te combineren, kozen voor een leven als zelfstandig ondernemer. Het biedt de ultieme vrijheid om te kunnen werken op de momenten die je zelf uitkomen. Ondernemende moeders staan vroeger op dan hun kinderen om de eerste mails te beantwoorden, werken binnen schooltijden de opdrachten uit en bezoeken dan hun opdrachtgevers. En als ’s avonds de kinderen op bed liggen? Dan maakt mama nog een presentatie of verstuurt zij de facturen voor geleverd werk. Veel vrouwen werken in hun ondernemerschap als ZZP-er. Zij doen hetzelfde werk wat zij zouden doen in loondienst, maar nemen nu zelf hun verantwoordelijkheid voor de vrijheid in werktijd. Dat heeft veel voordelen, maar brengt ook risico met zich mee.
Risico’s voor deze ondernemers
De ZZP-er die verantwoordelijkheid neemt voor de eigen werktijden is op veel manieren ‘vrij’ en succesvol. Maar juist deze groep van vooral vrouwelijke ondernemers loopt ook een groot risico. Door de combinatie van zowel zorgtaken als het runnen van een eigen bedrijf, ligt burn-out op de loer. Alles goed willen doen en jezelf voorbij lopen, komt veel voor bij deze groep ondernemende vrouwen. Daarom is een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP geen overbodige luxe. Sommige vrouwen sparen ook zelf om dit risico af te vangen. Maar nog beter is het om ziekte te voorkomen. Door veel bewegen, gezonde voeding en voldoende rust te nemen. Mindfulness, meditatie en yoga zijn in deze tijd niet voor niets zo populair. Het is voor veel mensen een uitdaging om de balans te houden. En gelukkig zijn velen zich hier al van bewust. Daarnaast is het voor vrouwelijke ondernemers belangrijk om hun werk niet te goedkoop te verkopen. Om een succesvol bedrijf te runnen en daarbij de balans te houden tussen werk en privé, is een stevig uurtarief durven vragen een belangrijke voorwaarde.