Belangrijke sollicitatie tips! Brief, CV en gesprek

Belangrijke sollicitatie tips

Solliciteren is niet altijd leuk. Na 10 motivatiebrieven en een aantal cv-updates ben je er wel klaar mee. En dat is ook niet zo gek. Bij elke brief probeer je weer te motiveren waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de functie. Zodra je eenmaal vijf motivatiebrieven verder bent, komt de motivatie uit het onderste puntje van je tenen. Om goed het gesprek in te gaan, moet je je goed voorbereiden en dat hoeft niet zoveel tijd te kosten als je van tevoren denkt. Om het voor jou een stuk makkelijker te maken, hebben we een aantal belangrijke sollicitatie tips voor je op een rijtje gezet.

1. Maak een standaard sollicitatiebrief

Het schrijven van sollicitatiebrieven kan veel tijd kosten. Maar dit kun je voor jezelf een stuk makkelijker maken door een standaard sollicitatiebrief te maken. Zet hier algemene informatie in over je werkervaring en jouw kwaliteiten. Houd het algemeen en pas voor iedere sollicitatie je brief een beetje aan. Vul aan waar nodig zodat het past bij de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Zorg er wel voor dat het niet te algemeen wordt. Dus richt je in je brief ook specifiek op de functie.

2. Pas je CV aan en maak indruk

Ook je CV maken of aanpassen kan een tijdrovend proces zijn. Maar als je het goed aanpakt, hoeft het niet zoveel tijd te kosten. Zorg dat je CV goed in orde en up-to-date is, dan volgt de rest vanzelf. Om je CV extra op te laten vallen, kun je deze opmaken in de kleuren van het bedrijf waar je wilt solliciteren. Zorg dat de belangrijkste punten bovenaan staan, zoals werkervaring of een opleiding die relevant is voor de functie.

3. Het gesprek: goede balans tussen luisteren en spreken

Als je uitgenodigd bent op je eerste gesprek, is dat vaak een kennismakingsgesprek. Zorg dan dat je een goede balans zoekt tussen luisteren en spreken. De recruiter heeft vaak een aantal vragen voor je, geef diegene de ruimte om deze te stellen. Raak niet te veel verzonken in je eigen enthousiasme. Blijf luisteren en leef je in. Verplaats je eens in de recruiter. Je kunt dan beter bedenken wat zij graag willen horen. Wat zou jij willen horen als je iemand zocht voor deze functie?

4. Lees je in over het bedrijf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je het één en ander weet over het bedrijf. Wat doet het bedrijf? Wat zijn de kernwaarden? Wat is hun doelgroep? Hiermee wek je de indruk dat je goed voorbereid bent en kun je benadrukken wat jou aanspreekt aan het bedrijf.

5. Let op je lichaamshouding in het gesprek

Let tijdens het gesprek op je lichaamstaal. Neem een actieve houding aan en probeer te ontspannen. Een nonchalante houding kan ervoor zorgen dat je een slechte eerste indruk achterlaat, en dat is waarschijnlijk wat je juist niét wil! Blijf actief en wees geïnteresseerd.

Benieuwd naar de leukste technische vacatures?

Ben je op zoek naar een baan in een technische sector, kijk dan eens op t-pion.nl voor vacatures in installatietechniek, werktuigbouwkunde en nog veel meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.