Als je op zoek bent naar werk heb je in elk geval een goed cv nodig. Maar wat moet er in mijn cv staan? Officieel betekent curriculum vitae (cv) ‘levensloop’. Het levenspad dat je al hebt gelopen. Natuurlijk is een bedrijf vooral geïnteresseerd in jouw werkervaring en de opleidingen die je deed. Maar ook persoonlijke informatie, zoals hobby’s en vaardigheden mogen een plek krijgen op jouw cv.
Waar let een recruiter op?
Een recruiter werpt vaak een snelle blik op je cv, voordat hij je sollicitatiebrief leest. Het is dus heel belangrijk om een motivatiebrief mee te sturen. Door jouw cv kan de werkgever snel een goed overzicht krijgen van wat jij allemaal kan. Heb jij het juiste diploma voor de job waarnaar je solliciteert? Of heb jij de vereiste werkervaring? Past jouw profiel bij de kandidaat die zij zoeken voor de functie? De recruiter leest dat allemaal af van jouw cv. Zorg dus dat je voor elke sollicitatie jouw cv zorgvuldig afstemt op de eisen van de functie. Laat dingen weg, die minder relevant zijn. Hoe moet je nu precies je cv maken?
LEES OOK: Opvallend solliciteren voor een onuitwisbare eerste indruk
EN Herintreden als de kinderen groter zijn? Bereid je goed voor!
Wat moet er in mijn cv staan?
Een cv maken kan een tijdrovende zaak zijn. Zeker als je meerdere sollicitaties wilt doen. Zorg dat je één monster cv maakt, waarin alles staat over jou. Deze mag zo lang zijn als jouw ervaring rijk is. Ga dan per sollicitatie na wat werkelijk relevant is voor de betreffende functie. Kijk eens naar een cv voorbeeld van anderen. Wat moet er in mijn cv staan? Kies de meest relevante kennis en ervaring. En wat moet er minimaal in mijn cv staan? Denk in elk geval aan de volgende onderdelen:
1. Jouw contactgegevens
voor- en achternaam
adres
geboortedatum
telefoonnummer
e-mailadres
2. Een stukje over jezelf
Wie ben je en wat is voor jou belangrijk? Wat zijn jouw meest in het oog springende eigenschappen. Vraag het je vrienden, of misschien weet je het zelf wel. Wat zijn je drijfveren in het leven, wat vind je echt belangrijk? Als je dit verwerkt in een kort stukje over jezelf, heb je een mooie introductie.
3. Jouw werkervaring
Zet op een rijtje wat jouw werkervaring is. Begin met het meest recente. Schrijf bij de meest relevante werkervaring voor de betreffende functie uitgebreid over wat je deed. Waar was jij verantwoordelijk voor en wat waren de resultaten?
4. De opleidingen die je afrondde
Geef overzichtelijk weer welke opleidingen je volgde. Begon je ergens aan, maar maakte je het niet af? Laat het dan achterwege, als het niet te grote gaten in je cv geeft. Kies er ook hier voor om zo goed mogelijk op te schrijven wat je leerde in relatie tot de functie-eisen.
5. Kennis en vaardigheden
In de loop der jaren deed je tijdens opleidingen en studies allerlei kennis op. En je ontwikkelde vaardigheden, die je kunnen helpen bij het succesvol vervullen van een specifieke job. Zorg dat je jouw kennis en vaardigheden allemaal op een rijtje hebt. En kies de meest belangrijke voor de job waar je nu naar solliciteert.
6. Een foto van jezelf
Ja, een foto van jezelf is tegenwoordig echt gebruikelijk. Recruiters zien altijd graag gelijk een gezicht bij het verhaal. Dat geeft een completer beeld.
Dit is de basis die niet mag missen op jouw cv. En natuurlijk mag je creatief zijn, door verrassende dingen toe te voegen. Een video bijvoorbeeld. Of een link naar een online portfolio. Bekijk voorbeelden online en doe inspiratie op. Maar blijf vooral altijd goed bij de waarheid over jezelf. Over wie je bent. En wat je kunt. Dat duurt altijd het langst. En het komt authentiek over op de persoon die het onder ogen krijgt.